AI PLATFORMALARI ORQALI TALAFFUZNI TO‘G‘RILASH: IMKONIYATLAR VA CHEKLOVLAR - SAYIMNAZAROVA, Sevinch Ilhom qizi (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu tezisda Sun’iy Intellekt (AI) platformalari orqali talaffuzni to‘g‘rilashning imkoniyatlari va cheklovlari atroflicha o‘rganiladi. Bu ishning asosiy maqsadi - AI ning til o‘rganishdagi talaffuzni takomillashtirishdagi rolini, uning o‘quvchi va talabalar uchun til o‘rganish jarayonini qanchalik soddalashtirishi mumkinligini tahlil qilish, shuningdek, mazkur texnologiyaning yosh o‘rganuvchilarga qo‘yishi mumkin bo‘lgan chegaralari va yuzaga keltiradigan muammolarini baholashdan iborat. Ishda AI ning talaffuzni baholash va takomillashtirishdagi samaradorligi bilan birga, uning axloqiy masalalar, ma’lumotlar maxfiyligi, inson omili o’rnini bosa olmaslik va texnik cheklovlar kabi salbiy jihatlari ham ilmiy manbalarga asoslanib ko’rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari AI ning til o‘rganishdagi potentsialini to‘liq anglash va uni mas’uliyatli hamda samarali qo‘llash uchun asos yaratadi.