MA’NAVIY-AXLOQIY TARBIYANI RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ORQALI QO‘LLAB-QUVVATLASH: BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA KANADA VA O‘ZBEKISTON TAJRIBASINING TAQQOSLANISHI - IKROMOVA, Mahbuba Vali qizi (The Lingua Spectrum, 2025)
Maqolada boshlang‘ich ta’limda ma’naviy-axloqiy tarbiyani raqamli texnologiyalar orqali shakllantirish masalasi O‘zbekiston va Kanada ta’lim tizimlari misolida tahlil qilingan. Raqamli transformatsiya jarayonlari kuchaygan bir davrda kichik yoshdagi o‘quvchilarning raqamli muhitda mas’uliyatli va axloqiy xulq-atvorni egallashi muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot davomida O‘zbekistonning “Ta’lim to‘g‘risida”gi Qonuni, “Raqamli O‘zbekiston – 2030” strategiyasi va maktab ta’limini rivojlantirish milliy dasturlari mazkur sohada normativ asos yaratib berayotgani aniqlangan. Kanada tajribasi esa raqamli texnologiyalarni media savodxonlik, demokratik qadriyatlar, onlayn xavfsizlik va global fuqarolik bilan integratsiya qilishga asoslanadi. Taqqoslash natijalari raqamli vositalar orqali tarbiyaviy mazmunni interaktiv, vizual va tahliliy shakllarda yetkazish o‘quvchilarda empatiya, mas’uliyat, tanqidiy fikrlash va ijtimoiy faollikni rivojlantirishini ko‘rsatdi. Shu bilan birga, infratuzilma tafovutlari, kontent sifati va pedagoglarning AKT kompetensiyasi jarayon samaradorligiga ta’sir qilishi aniqlandi. Tadqiqot yakunida raqamli axloqiy tarbiyaning besh asosiy tamoyili – integrallik, balans, nazorat, inklyuzivlik va qadriyatga yo‘naltirilgan yondashuv – ishlab chiqildi.