TARJIMA JARAYONINI MODELLASHTIRISH, TARJIMON KOMPETENSIYASINI SHAKLLANTIRISH METODLARI: SEMANTIK TRANSFORMATSIYALAR VA EKVIVALENTLIK MUAMMOLARI - SALIYEVA, Diana Hakimbayevna (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu maqolada tarjima jarayonini modellashtirishning nazariy va amaliy asoslari, tarjimon kompetensiyasini shakllantirish mezonlari hamda semantik transformatsiyalar va ekvivalentlik muammolari chuqur tahlil qilinadi. Tarjima jarayonining kognitiv modellari, tarjimonning lingvistik va no-lingvistik kompetensiyalari, madaniyatlararo kommunikatsiya elementlari va zamonaviy tarjima texnologiyalarining roli yoritiladi. Shuningdek, semantik transformatsiyalarning turlari, ularning tarjima sifatiga ta’siri va ekvivalentlikni ta’minlash strategiyalari misollar orqali izohlanadi. Tadqiqot natijalari tarjimashunoslik ta’limini modernizatsiya qilish, tarjimonlarni amaliy tayyorlash metodikasini takomillashtirishga xizmat qilishi asoslab beriladi.