O‘ZBEK TILIDAN INGLIZ TILIGA YOZMA TARJIMADA SO‘Z BIRIKMALARI TAHRIRI - QURBONOVA, Nilufar Nasriddinovna (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidan ingliz tiliga yozma tarjima jarayonida so‘z birikmalarini tahrirlashning lingvistik, uslubiy va pragmatik xususiyatlari tahlil qilinadi. O‘zbek va ingliz tillarining tipologik farqlanishi sababli so‘z birikmalarini tarjima qilish faqat lug‘aviy moslikni emas, balki ularning ma’no tuzilmasini, sintaktik shakllanishini va kontekstual funksiyasini to‘g‘ri qayta yaratishni talab etadi. Shuning uchun tahrir jarayoni – kengaytirish, ixchamlashtirish, modulyatsiya, transpozitsiya, funksional ekvivalent tanlash kabi strategiyalar orqali so‘z birikmasini maqsad tilida tabiiy va stilistik jihatdan mos shaklga keltirish – tarjimaning muhim bosqichi hisoblanadi. Tadqiqot so‘z birikmalari tahririda uchraydigan tipik muammolar, madaniy-semiy markerlar, sintaktik nomuvofiqliklar va ularni bartaraf etishning samarali usullarini yoritadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, so‘z birikmalarini puxta tahrirlash tarjima matnining ravonligi, aniqligi, stilistik uyg‘unligi va kommunikativ samaradorligini ta’minlovchi asosiy omildir.