BADIIY MATNNI TARJIMA QILISHNING NAZARIY ASOSLARI - SOBIROVA, Go‘zal (The Lingua Spectrum, 2025)
Hozirgi vaqtda jahon tarjimashunosligida bir qator muhim yutuqlar qo‘lga kiritilgan bo‘lib, ular tarjimaning nazariy va amaliy jabhalarini sezilarli darajada boyitdi. Xususan, korpus lingvistikasiga asoslangan tadqiqotlar tarjimaviy meʼyorlarni aniqlashni yengillashtirdi, kognitiv yondashuvlar esa tarjimonning fikrlash jarayonini ilmiy asosda o‘rganish imkonini yaratdi. Shu bilan birga, tarjimada madaniy omilning o‘rni kengayib, madaniy interpretatsiyamasalalari dolzarblik kasb etdi. Mashina tarjimasi va neyron tarjimaviy modellar ham zamonaviy tarjimashunoslikning yangi bosqichini belgilab berdi.Kelgusi vazifalar sifatida tarjimada inson omilini yanada chuqurroq o‘rganish, turli tillar va madaniyatlar o‘rtasidagi semantik tenglik muammolarini hal etish, shuningdek, sunʼiy intellekt bilan inson tarjimoni o‘rtasida samarali hamkorlik modelini ishlab chiqish kabi yo‘nalishlar ustuvor hisoblanadi. Umuman olganda, tarjimashunoslik global muloqot va madaniy almashinuvni qo‘llab-quvvatlovchi strategik fan sifatida rivojlanishda davom etmoqda. Ushbu maqolada tarjimashunoslikning muhim masalalaridan biri hisoblanganbadiy matnni tarjima qilishning nazariy asoslari, tarjimada ekvivalentlik va adekvatlikmasalasi, semantik-stilistik qatlamlar, madaniy birliklarni tarjima qilish, tarjimon kompetensiyasi xususidagi zamonaviy nazariy yondashuvlarmohiyati yoritildi.