XALQARO IQTISODIY YOZISHMALAR VA ULARNING TARJIMA TASNIFI - NE’MATOVA, Farida (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu maqolada iqtisodiy tarjima tushunchasi tarjimashunoslikning maxsus yo‘nalishi sifatida ko‘rib chiqilib, uning nazariy va amaliy xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot iqtisodiy tarjimaning madaniyatlararo ikki tilli muloqotga asoslangan ko‘p bosqichli murakkab jarayon ekanini ta’kidlaydi. Shuningdek, turli funksional uslub va janrdagi matnlarni qayta yaratish jarayonida tarjimon duch keladigan asosiy qiyinchiliklar - leksik va terminologik mos kelmaslik, iqtisodiy tushunchalarni talqin qilishdagi murakkablik, sintaktik tuzilmalarning murakkabligi va fon bilimning yetishmasligi - aniqlanadi. Tadqiqot davomida talabalar orasida uchraydigan tarjima xatolari: noto‘g‘ri o‘qish (miscue), pragmatik tahlilning yo‘qligi, yuridik va iqtisodiy terminlarning noto‘g‘ri talqini, idiomalar va metaforalarni mos tarjima qila olmaslik kabi holatlar yoritiladi. Xulosa sifatida iqtisodiy tarjimaning fanlararo sohaga mansubligi va yuqori til kompetensiyasi, analitik tafakkur hamda mustahkam fon bilimni talab qilishi qayd etiladi.