FARMATSEVTIK TERMINLARNING LINGVISTIK XUSUSUYATLARI VA ULARNING INGLIZ-O’ZBEK TARJIMASIDAGI EKVIVALENTLIK NAZARIY ASOSLARI - MUQIMJONOVA, Mubinaxon Mamirjonqizi (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu maqola farmatsevtik terminlarning lingvistik o‘ziga xosliklarini va ularning ingliz–o‘zbek tarjimasidagi ekvivalentlik nazariy asoslarini batafsil o‘rganadi. Tadqiqotda terminlarning morfologik, semantik va pragmatik xususiyatlari tahlil qilinib, tarjimada yuzaga keladigan murakkabliklar aniqlanadi. Terminlarning prefiks va suffiks tuzilishi, morfologik va semantik qatlamlari, kontekstga moslashuvi va xalqaro standartlarga muvofiqligi muhokama qilinadi. Shuningdek, kognitiv-pragmatik yondashuv orqali terminlarning professional va bemorlar kontekstidagi ishlatilishi tahlil qilinadi. Natijalar farmatsevtik tarjima amaliyotini yaxshilash, terminologik aniqlikni oshirish va xalqaro standartlarga mos tarjimalar yaratishga xizmat qiladi. Tadqiqot shuningdek tarjimonlar va lingvistlar uchun metodik tavsiyalarni shakllantirishga yordam beradi.