TARJIMON TALABALARNING KASBIY KOMPETENSIYASINI SHAKLLANTIRISHDA VUJUDGA KELADIGAN QIYINCHILIKLAR TASNIFI VA BARTARAF ETISH OMILLARI - FARXODOVA, Dilnoza (The Lingua Spectrum, 2025)
Ushbu maqolada tarjimon talabalarning kasbiy kompetensiyasini shakllantirish jarayonida uchraydigan qiyinchiliklar nazariy jihatdan tahlil qilinadi va ular ikki asosiy turga – tarjima jarayoniga oid qiyinchiliklar hamda kasbiy kompetensiyani shakllantirishga oid qiyinchiliklarga ajratiladi. Lingvistik, madaniy, psixologik va kognitiv xususiyatlarga asoslangan tarjima jarayonidagi to‘siqlar, shuningdek metodik, texnologik va motivatsion omillar bilan bog‘liq kompetensiya rivojlanishi muammolari ilmiy manbalar asosida chuqur yoritiladi. Maqolada tarjimonlarni tayyorlashda qo‘llanishi mumkin bo‘lgan samarali yechimlar, zamonaviy o‘qitish texnologiyalari, korpus lingvistikasi imkoniyatlari, CAT vositalaridan foydalanish, madaniyatlararo kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish kabi omillar asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tarjima ta’limini takomillashtirish, kasbiy kompetensiyalarni integrativ rivojlantirish va raqobatbardosh tarjimon kadrlarni tayyorlashga xizmat qiladi.