A CORPUS-BASED REVIEW OF APPLICATIONS, TREDNDS, AND SOCIETAL IMPLICATIONS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE - RADJABOVA, Gulnoza Giyosiddinovna (The Lingua Spectrum, 2025)
Sun’iy intellekt (SI) tez sur’atlar bilan rivojlanib, jamiyatning deyarli barcha sohalariga kirib bormoqda va ilgari kuzatilmagan imkoniyatlar hamda yangi muammolarni yuzaga keltirmoqda. Ushbu tadqiqot SI diskursining korpusga asoslangan tahlilini taqdim etadi va unda qo‘llanmalar, hozirgi tadqiqot yo‘nalishlari hamda ijtimoiy oqibatlar yoritiladi. Yangi ilmiy va ommaviy axborot matnlarining yirik korpusini aralash metodlar asosida tahlil qilish orqali SI qo‘llaniladigan asosiy sohalar, jamoatchilik va ilmiy muloqotdagi asosiy til birliklari hamda ustunlik qiluvchi axloqiy masalalar aniqlangan. Natijalar SI ning sog‘liqni saqlash, ta’lim va moliya kabi sohalardagi o‘zgartiruvchi rolini ko‘rsatadi, shu bilan birga xolislik, bandlik va tartibga solish kabi masalalar bo‘yicha davom etayotgan munozaralarga e’tibor qaratadi. Munozara bo‘limida SI ning kengayib borayotgan ta’sirining amaliy, axloqiy va siyosiy jihatlari ko‘rib chiqilib, mas’uliyatli SI rivojini ta’minlash bo‘yicha tavsiyalar beriladi.