AYOLLAR TAʼLIMI VA SAVODSIZLIKKA QARSHI KURASH: 1920-YILLARDA OʻZBEKISTON MAORIF INQILOBI KONTEKSTIDA - ASKARXODJAYEV, Yaminxon Muxammedovich (The Lingua Spectrum, 2025)
Mazkur tezis 1920-yillarda Oʻzbekiston SSR hududida amalga oshirilgan ayollar taʼlimi va savodsizlikka qarshi kurash harakatining tarixiy konteksti, ijtimoiy-siyosiy ahamiyati va pedagogik yondashuvlarini chuqur tahlil qilishga bagʻishlangan. Unda taʼlimning Sotsialistik qurilish maqsadlariga erishishdagi asosiy vosita sifatida qoʻllanilishi, xususan, ayollarni faqat savodli qilish bilan cheklanmasdan, ularni yangi jamiyatning teng huquqli va faol aʼzolari sifatida shakllantirishga qaratilgan kompleks siyosat oʻrganiladi. Tadqiqotda davlat tomonidan budjetlash, ijtimoiy qatlamga yoʻnaltirilgan maktablar (“yoʻqsillar maktabi”) va 1929-yildan boshlab Pedalogiya kabi ilmiy yondashuvlarning joriy etilishi tahlil qilinadi. Muallif ushbu tarixiy tajribaning zamonaviy taʼlim va ijtimoiy rivojlanish masalalarida chuqur ilmiy asos va qatʼiy siyosiy iroda qanday natijalar berishi mumkinligini koʻrsatuvchi muhim manba boʻlib qolishini taʼkidlaydi. Tezis, gender tengligiga erishish va ijtimoiy transformatsiyada taʼlimning rolini oʻrganish uchun noyob empirik material beradi.