Publististik matnlar tarjimasida madaniy realiyalarning to‘g‘ri aks ettirilishi - Batirova , Xurshida (The Lingua Spectrum, 2024)
Ushbu maqolada publististik matnlardagi madaniy realiyalarni tarjima qilish jarayoni tahlil qilinadi. Globallashuv sharoitida madaniy muloqotlar va axborot almashinuvi jadal rivojlanayotgani bois, tarjimonlar milliy madaniyatni to‘g‘ri aks ettirishda ko‘plab qiyinchiliklarga duch keladilar. Madaniy realiyalarni boshqa tilga o‘zgartirish jarayonida ekvivalentlik masalasi, izohli tarjima va xorijlashtirish usuli muhim ahamiyatga ega. Misollar bilan tushuntirilgan holda, maqola madaniy realiyalarni tarjima qilishda muhim strategiyalarni ko‘rsatadi va o‘ziga xosliklarni saqlash zaruratini ta’kidlaydi. Tarjimonning ijodiy yondashuvi madaniy tushunchalarni to‘g‘ri tushuntirish va o‘quvchiga yetkazish uchun zaruriy shartdir.